Aquaplaning
Regen: we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Onze landbouwgrond kan niet zonder regen, maar in het verkeer is het ontzettend vervelend. Je hebt minder zicht, hebt continu ruitenwissers die voor je neus heen en weer zwaaien en bij regenachtig weer ontstaan snel watersporen op de weg. De kans op aquaplaning neemt hierdoor aanzienlijk toe, maar wat is aquaplaning eigenlijk, hoe bereid je je erop voor en wat is ertegen te doen? Het antwoord op deze vragen vind je op deze pagina.
Wat is aquaplaning?
Bij aquaplaning is de auto tijdelijk onbestuurbaar. Dit komt omdat er een dun laagje water ontstaat tussen de autoband en het wegdek. Het water hoopt zich op in de groeven van de band. Op een gegeven moment is de druk te groot en kan het water niet meer afgevoerd worden. Hierdoor verliezen de autobanden het contact met het wegdek en verlies je je grip. In plaats van dat de auto door het water heen rijdt, drijft hij eroverheen. Bij aquaplanning heb je geen controle meer over je auto: remmen, gas geven of sturen.
De oorzaak van aquaplaning
Allereerst ontstaat aquaplaning vanwege weersomstandigheden. Daarnaast dragen de volgende factoren bij aan aquaplaning:
-
Het profiel van de banden
Autobanden moeten altijd beschikken over een profieldiepte van ten minste 1,6 mm. Wanneer de profieldiepte minder is, is het risico op aquaplaning groter. Verder zorgt een breder en dieper profiel ervoor dat de banden meer water kunnen verwerken.
-
Winterbanden versus zomerbanden
Het soort band is van belang omdat winterbanden smaller zijn en bredere profielen hebben dan de zomervariant. In de winter is het advies daarom om met winterbanden te rijden.
-
Je rijsnelheid
Je snelheid is van belang omdat de banden bij een hoge snelheid een grotere hoeveelheid water moeten verwerken. Dit betekent niet dat je extreem langzaam moet gaan rijden, maar pas je rijsnelheid wel aan en rij niet te hard over een nat wegdek.
-
Bandenspanning
Met een hoge bandenspanning verklein je de kans op aquaplaning. Dit komt omdat je met een hogere spanning meer druk uitoefent op de weg.
Hier komt aquaplaning sneller voor
Over het algemeen is de kans op aquaplaning groter op wegen waar regenwater niet snel genoeg wegloopt. Dit heeft meerdere oorzaken. Wanneer de weg het laagste punt in de omgeving is, is het logisch dat het water hiernaartoe loopt. In andere gevallen is het een bocht waarvan de zijkanten niet goed genoeg aflopen, waardoor het water blijft liggen. Ook op een beschadigd wegdek met oneffenheden loop je meer risico op aquaplaning. Evenals op een weg waar spoorvorming ontstaat door vrachtwagens. Pas ook goed op wanneer je rijdt op wegen waar veel bomen in de buurt staan.
Onze tips bij aquaplaning
We hebben onze tips onderverdeeld in twee soorten: tips om aquaplaning te voorkomen en tips voor wat je moet doen wanneer je de grip op de weg verliest.
Tips om aquaplaning te voorkomen
- Controleer voordat je de weg opgaat het profiel van je banden en vervang de banden tijdig. Kijk ook de bandenspanning na.
- Rij in de herfst en de winter op winterbanden.
- Pas je snelheid aan bij regenval.
- Rij met name op de rechterweghelft voorzichtig. Dit is het weggedeelte waar voornamelijk vrachtverkeer rijdt en deze voertuigen laten diepe sporen achter waar veel water in kan staan.
- Kijk ver vooruit en hou voldoende afstand op je voorganger.
- Rem op tijd af. Vooral als je een laag water voor je op het wegdek ziet. Met een lagere snelheid is de kans groter dat de banden het water afvoeren en grip houden.
Tips tijdens aquaplaning
- Misschien wel de belangrijkste tip is dat je rustig moet blijven. Laat de auto rustig doorrollen totdat je merkt dat je weer grip hebt.
- Rem niet af. Wanneer je banden weer grip krijgen, kun je hierdoor in een slip terechtkomen.
- Kijk naar het punt waar je met de auto heen wilt.
- We raden je aan om niet te sturen tijdens aquaplaning. Hierdoor loop je kans dat de auto gaat spinnen.
- Gebruik je koppeling om ervoor te zorgen dat de wielen niet zomaar rollen of afremmen. De koppeling laat je pas los wanneer je merkt dat je uit de aquaplaning bent.
Bereid je voor op aquaplaning
Je kunt je tot op zekere hoogte voorbereiden op aquaplanning. Het is vooral belangrijk om te weten wat je moet doen als je geen controle meer hebt over je auto of wanneer je gaat slippen. Een slipcursus is daarvoor ideaal. Je ervaart dan hoe het is om in een gevaarlijke wegsituatie te komen, alleen dan in een veilige omgeving en onder begeleiding van ervaren instructeurs. Dankzij een slipcursus weet je hoe je rustig moet blijven en welke handelingen je moet uitvoeren in het geval van aquaplaning. Bij VVC Adventure heb je keuze uit allerlei verschillende slipcursussen.