Slipcursus: veelgestelde vragen
1. Wat moet ik doen wanneer mijn auto slipt?
Er zijn verschillende manieren waarop je met je auto in een slip kan raken. Wij lichten kort uit wat je bij welke manier van moet doen:
-
Voorwielslip: onderstuur
Hierbij blokkeren de voorwielen tijdens het remmen of rijdt de auto rechtdoor omdat je te snel de bocht instuurt. Rem niet hard en blijf niet sturen in de richting waar je heen wilt. Je kunt het beste je gas los laten en meesturen in de richting waar de auto heen glijdt. De wielen krijgen weer grip waarna je rustig de bocht instuurt.
-
Achterwielslip: overstuur
De achterkant van de auto gaat bij wijze van spreken sneller als de voorkant van de auto. Hierdoor neem je de bocht korter dan gepland. Laat het gas los en trap je koppeling in. Stuur tegen en kijk goed waar je heen wilt. Ga niet hard remmen of extra gas geven, want dan wordt het slippen alleen maar erger.
-
Aquaplanning
Bij aquaplanning glijdt je auto over water dat op de weg ligt. Wat je het beste kunt doen, is het gas loslaten en de koppeling intrappen. Hierdoor gaat de auto langzamer rijden en krijg je hem weer onder controle als de banden grip hebben. Bij aquaplanning kun je beter niet remmen, je loopt dan het risico dat de auto nog meer gaat slippen.
2. Hoe komt het dat een koppeling slipt?
Een van de eerste signalen dat een koppeling versleten is, is als deze begint te slippen. Hierbij komt de auto traag op gang bij het opkomen van de koppeling. Tijdens het rijden merk je het aan het oplopende toerental bij snel gasgeven. Laat de koppeling van je auto daarom nakijken wanneer je merkt dat je gaat slippen. Hiermee voorkom je dat er ergere problemen ontstaan.
3. Hoe komt het dat een auto slipt?
Weersomstandigheden zijn de belangrijkste oorzaak van een slippende auto. Tijdens de wintermaanden zorgen kou, nattigheid en gladheid ervoor dat de wielen van je auto moeilijker grip krijgen op de weg. Ook in andere jaargetijden vormen weersomstandigheden een oorzaak voor een slippende auto. Bij veel regen in korte tijd is de kans op aquaplanning aanzienlijk groter. Een andere reden voor een slippende auto hebben we bij de vorige vraag beantwoord, namelijk een versleten koppeling. Andere oorzaken van slippen zijn:
- Te snel optrekken
- Te snel remmen
- Met een te hoge snelheid door een bocht rijden
- Banden met te weinig profiel
- Verkeerde type band voor het wegdek of de situatie
- Een helling op de weg
- Zijwind
4. Mijn auto slipt bij optrekken, wat moet ik doen?
Bij een koud of nat wegdek loop je meer risico op slippen bij het optrekken van de auto. Er zijn drie dingen die je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen:
-
Kies de juiste autoband
Met een set goede autobanden heb je meer grip en stabiliteit, waardoor de kans op slippen verkleint. Let daarom bij het kopen van autobanden op de kwaliteit en de eigenschappen van de banden en vraag een expert om advies.
-
De beste bandenspanning
Zorg ervoor dat de banden van je auto niet te hard opgepompt zijn. Hiermee heb je direct een verhoogde kans op slippen bij het optrekken. Een te lage bandenspanning zorgt juist voor het slippen van de band op het wiel omdat er een te groot contactoppervlak is tussen de binnen- en de buitenband. Kijk daarom na wat voor jouw banden de ideale spanning is en pomp de banden op tot het juiste niveau.
-
Check het profiel
Kijk regelmatig na of je banden nog genoeg profiel hebben. Vooral bij een natte weg is het belangrijk dat het profiel goed is zodat je voldoende grip hebt.
5. Wat moet ik doen wanneer mijn auto slipt bij regen?
Bij een slippende auto vanwege regen gaat het meestal om aquaplanning. Wat je hierbij het beste kunt doen, lees je bovenaan deze pagina.
6. Wat moet ik doen bij slipgevaar?
Je verkleint de kans op slippen door de volgende tips toe te passen:
- Kijk ver vooruit en begin vroeg met handelen. Rem en schakel dus niet op het laatste moment, maar laat op tijd je gaspedaal los.
- Door op tijd het gas los te laten, zorg je voor een lange en rustige remweg.
- Trek rustig op en schakel vroeg door naar de volgende versnelling.
- Ga met een rustige snelheid door bochten en stuur de auto vloeiend de bochten door.
7. Wat is een slipcursus?
De naam zegt het eigenlijk al, maar een slipcursus bestaat uit één of meerdere rijlessen waarbij je leert wat je moet doen tijdens gevaarlijke situaties op de weg. Bij VVC Adventure heb je keuze uit tien verschillende cursussen met een auto en vijf slipcursussen voor een motor. Je wordt hierbij begeleid door ervaren en professionele instructeurs die je alles leren over slippen. Tijdens de cursus rijdt je op een realistisch parcours.
8. Wat kost een slipcursus?
De kosten van een slipcursus verschillen per aanbieder. Bij VVC Adventure volg je al een slipcursus vanaf € 39,50. Voor dit bedrag volg je een classic slipcursus die we op een traditionele manier geven. Je leert hierbij hoe je rijdt op een natte weg die glad is door water. Deze slipcursus is desgewenst uit te breiden met meer oefeningen en activiteiten. Deze slipcursussen zijn ook leuk om te doen tijdens een bedrijfsuitje.
9. Hoe werkt een slipcursus?
Dit hangt af van het type slipcursus dat je boekt. Hoe langer de cursus duurt, hoe meer oefeningen je doet. Daarnaast heb je meer tijd om bepaalde oefeningen langer uit te voeren. Over het algemeen bestaat een slipcursus uit een kennismaking, het bespreken van de activiteiten, het uitvoeren van de oefeningen en natuurlijk het hebben van plezier. Een slipcursus is namelijk niet alleen leerzaam, maar vooral ook heel erg leuk. Bij een vijfeneenhalf uur durende slipcursus voer je alle oefeningen uit.
10. Waarom een slipcursus?
Met een slipcursus leer je hoe je omgaat met gevaarlijke weers- en wegomstandigheden. Tijdens de cursus worden allerlei onverwachte verkeerssituaties behandeld. Door het volgen van een slipcursus, weet je hoe je rustig moet blijven en je auto onder controle moet houden. Veel dagelijkse ongevallen kunnen hiermee voorkomen worden.
11. Kan ik een slipcursus volgen in mijn eigen auto?
Nee, je rijdt tijdens de cursus in een van de auto’s die de aanbieder in zijn bezit heeft. Bij VVC Adventure houdt dit in dat je rijdt in een handgeschakelde auto.
12. Mag ik toeschouwers meenemen tijdens mijn slipcursus?
Natuurlijk, het is zelfs leuk om een cursus samen met anderen te volgen. Willen jouw vrienden, familie of collega’s liever toekijken, dan is dit ook geen probleem. Op gepaste (en veilige) afstand kijken ze hoe jij de oefeningen uitvoert. Neem je kinderen mee? Neem dan voldoende begeleiding mee.
13. Kan ik een slipcursus cadeau geven?
Ja, bij VVC Adventure heb je de mogelijkheid om cadeaubonnen aan te schaffen. De ontvanger bepaalt zelf welke activiteit hij bij ons wil volgen. Een van de mogelijkheden is vanzelfsprekend een slipcursus.